Geloof en twijfel op een rijtje

‘Jij bent toch die dominee die twijfelt aan het bestaan van God?’ Het wordt me zelden rechtstreeks gevraagd, maar het wordt misschien wel vaker gedacht. En soms hoor ik dat via via. En ik heb het aan mezelf te danken, omdat ik nogal open geweest over mijn geloof en daarmee ook over mijn twijfels en onzekerheden. Niet uit naïviteit overigens. Maar juist omdat ik door mijn eigen twijfels en vragen onder ogen te zien ik weer leerde te geloven. En ik heb gemerkt dat anderen er soms iets aan hebben als ik daarover vertel of schrijf.

Nadeel van de publiciteit is dat er ook snel beelden ontstaan die niet kloppen of onvolledig zijn. Media willen aandacht trekken en dat doe je meestal niet door de nuance. Vandaar dat het CIP boven een interview met mij als kop zette ‘Ik twijfel aan het bestaan van God’. Correct, maar zoals een collega van mij zei ‘het zet je snel op het verkeerde been’. Vervolgens blijken inderdaad nogal wat reaguurders onder het artikel nauwelijks verder gelezen te hebben dan de kop. (Overigens geeft het stuk verder een goede weergave van het gesprek dat ik met Rik Bokkelman had.)

Omdat me soms gevraagd wordt wat ik nu precies bedoel als het gaat gaat over geloof en twijfel een paar verwijzingen naar andere artikelen die ik over dit onderwerp schreef.Ik hoop binnenkort hierover ook een boekje over dit onderwerp af te ronden, maar dat laat nog wel even op zich wachten.

In Ruimte voor de twijfel (ND, 26-4-2013) leg ik uit waarom ik het belangrijk vind aandacht te geven aan geloofstwijfel. In Mag ik het af en toe ook niet weten? (ND, 14-6-2013) probeer ik duidelijk te maken dat niet-weten en geloven heel goed bij elkaar passen. Collega Matthijs Haak heeft dat overigens naar aanleiding van deze artikelen ook nog eens op een mooie manier in het ND uitgelegd.

Wat theoretischer is het artikel dat ik schreef over De dood van Nietzsches God (ND, 27-7-2012). Dat gaat er vooral over dat de God die door Nietzsche werd doodverklaard, de ‘god’ van de vanzelfsprekendheid die eeuwenlang het denken en de maatschappij in Europa bepaalde, niet perse de God van de Bijbel is.

In Een verboden vraag in de kerk (De Reformatie, maart 2011) gaat het over de vraag hoe je je twijfels over Gods bestaan een plek kunt geven in je omgang met God, zoals mensen ook in de Bijbel hun twijfels naar God uitspreken.
Wie liever luistert dan leest, kan ook luisteren naar het interview dat ik gaf voor het programma ‘De dominee gaat voorbij’ van Groot Nieuws Radio.  Wie toch nog vragen of opmerkingen heeft, reageer gerust!

 

8 thoughts on “Geloof en twijfel op een rijtje

 1. Geachte ds. Beute,
  Vandaag (14-8-2015) uw ‘ontboezemingen’ in het ND gelezen. Zo herkenbaar, en ik denk voor veel andere gemeenteleden ook. Mijn vraag is, of u de preek/preken over dit thema ook beschikbaar hebt als leespreek. Ik lees nogal eens hier in Dokkum en denk dat zo’n preek ook hier heel goed zou passen. Te beginnen met mijzelf dus, want bij dat preeklezen vraag ik me zelf ook vaak genoeg af: hoe sta ik daar zelf echt in, geloof ik dat ook echt?
  (We hebben u overigens in uw begintijd in Sneek wel eens gehoord, toen we in Heerenveen woonden. Kan me niet herinneren dat dit toen in uw preken tot uiting kwam.)
  Met christelijke groet,
  Henk Erkelens.

 2. Beste Henk. Dank voor je bericht. Ik schrijf preken zelden uit, maar ik had er een uitgeschreven over Psalm 22. Die heb ik zojuist voor je op de website gezet. Je kunt m hier vinden.

  • Bram, hartelijk dank. Gods zegen straks in je nieuwe gemeente in Kampen.

 3. Beste Bram,
  Het interview in ND van vrijdag 14/8/’15 gelezen. Heb veel bewondering voor je verhaal! Dit is zo’n verademing! Het moet heel moeilijk voor je geweest zijn, toen je nog dacht dat dominees horen te vertellen ‘hoe het zit’. Ik herken dat zeker, al heb ik dat niet in diezelfde sterke mate zo ervaren, ik voelde me wel vrijer om hardop te twijfelen. Het is namelijk ook eerlijker. Mensen die naar je preken en lessen luisteren, ervaren dan ruimte. Geloven is niet in beton gegoten, geen abstracte waarheid, geen theologisch kloppend systeem. Het is zoals je zegt Iemand volgen, leren leven zoals hij het voordeed. Ik vind wat je hierover zegt inspirerend, en ga je boek aanschaffen en lezen en gebruiken (ik heb genoeg klanten die zich hierdoor opgelucht zullen voelen!).
  Ik wens je moed en zegen!
  Klaas

 4. Beste Ds.Bram Beute.

  Ik had een ingezonden naar het N D gestuurd naar aanleiding van het interview met u. Helaas is het nog steeds niet geplaatst. Ik heb geaarzeld maar ben toch zo vrijmoedig om het hier alsnog te plaatsen. Ik had gehoopt om via het N D een discussie op gang te brengen. Maar helaas.

  Twijfel.

  Het is beslist geen onbelangrijk punt wat Ds. B. Beute beweerd in het N. D. Zomer van 14 augustus 2015. Er wordt heel veel getwijfeld, ook onder meelevende kerkmensen. Dat is niet goed, maar wel te begrijpen.
  In het Nieuwe Testament tel ik 8 teksten die gaan over twijfelen. In het Oude Testament vind ik er niet één. Maar toch staat het Oude Testament er vol van. Het volk diende steeds weer andere goden omdat ze twijfelden aan God. Twijfel zit bij de mens ingebakken. Christus wil ons ook van de twijfel verlossen. Wordt hervormd door de vernieuwing van je denken zegt Paulus in de oude vertaling in Rom. 12: 2. Daar zit het manco bij ons.
  De Doop en het Heilig Avondmaal zijn twee hele belangrijke sacramenten waarin God zichtbaar is in de gemeente. Net zo zeker als het water op het voorhoofd, net zo zeker als het brood gebroken en de wijn gedronken wordt. Zo zeker is het dat God bestaat. Dichterbij kan niet, want dan zouden wij niet kunnen bestaan.
  Ik ben op jonge leeftijd tot geloof gekomen. Dat was in de moeilijke jaren zestig van de vorige eeuw. De vrijgemaakte kerk stond bol van conflicten. Maar ik heb nooit getwijfeld. Wel had ik mijn mindere perioden. Maar die duurden nooit lang. God was er altijd.
  Inmiddels hebben mijn vrouw en ik de leeftijd van de zeer sterken bereikt. We hebben, vooral de laatste jaren, hele erge dingen meegemaakt, waarvan je je kunt afvragen waarom dat allemaal moet. Maar daar krijg je toch geen antwoord op. Wel weten we dat al die moeiten op ons pad kwamen om Gods naam groot te maken. Job kreeg ook veel ellende te verwerken. Maar hij bleef vertrouwen op God.
  De wijnrank moet gesnoeid worden om meer vruchten te dragen.

 5. Beste Egbert,
  Dank voor uw reactie. God gaat met mensen verschillende wegen. Ik ken heel wat mensen die net als u heel moeilijke dingen meemaken en toch nooit twijfelen. Maar inderdaad: we worden soms pijnlijk gesnoeid. Zo heb ik mijn eigen twijfel ook ervaren. Als snoeien: ik blijk niet zoveel zeker te kunnen weten. Ik moet me in geloof overgeven aan een God waarvan ik niet het definitieve bewijs krijg dat hij bestaat.

 6. Dag beste Bram.

  Ik weet intussen dat het N D mijn ingezonden wel heeft geplaatst. Ik werd er vanmiddag in de A H in Tiel er door op attent gemaakt door een ouderling van onze gemeente. Hij vond het heel goed. Mijn excuus voor de verkeerde berichtgeving mijnerzijds.

  Groet Egbert.

 7. Hallo Bram,

  In het blad Visie las ik je stukje “Mijn geloof is gegroeid dankzij de twijfel” n.a.v. je boek “Ik geloof, ik geloof”.
  Heel eerlijk en herkenbaar voor vele mensen! Dank je wel.
  ik heb zelf tot mijn 39ste jaar geworsteld met geloofszekerheid, en gedachten en gevoelens die daarbij horen. Toen ik erover praatte met een volwassen christen zei hij: “Die gedachten zijn niet van God, maar van de tegenstander! Mag ik voor je bidden?”
  “Ik zei :Graag”. Toen heeft hij gebeden voor bevrijding:”Satan, die deze leugengedachten geeft, ik gebied je: ga nu weg in Jezus Naam bij deze vrouw!” Hij bad ook voor de vervulling met de Heilige Geest, voor genezing en dat ik een blijde vrouw mocht worden.
  En het is allemaal gebeurt! God zij geprezen!
  Het bevrijdingsgebed heb ik die dag nog een paar keer herhaald, toen gingen die leugens definitief weg! Ik ben vrij, al meer dan 20 jaar! Geen pesterijen van twijfel meer! God is mijn Hemelse Vader, want ik geloof dat Jezus Christus voor mij aan het kruis heeft betaald voor mijn zonden, mijn wonden, mijn genezing, mijn bevrijding van de duivel, voor eeuwig leven en nog zoveel meer! Prijs God! En mijn verlangen is geworden om deze heerlijke Boodschap door te geven aan anderen!
  Juist christenen hebben bevrijding nodig! Satan wil hen beletten om echte discipelen van Jezus te zijn (Markus 16 laatste stuk). Dus Henk en andere christenen: Als je nog geplaagd wordt met leugens, twijfel: vraag iemand te bidden voor bevrijding en voor de vervulling met de Heilige Geest!

  Zustergroet van Mineke

Comments are closed.