Wees slim en maak je mooi

Preek over Spreuken 3:3 bij het afscheid van de oudste kinderen van de Schatzoekers

Inleiding

Wat maakt je mooi? En wat maakt je slim? Hoe zorg je dat je er goed uit ziet? En hoe zorg je ervoor dat je de goede beslissingen neemt. Over die twee dingen wil ik het graag met jullie hebben.

I wat maakt je mooi?

Hoe zorg je ervoor dat je er een beetje mooi uitziet? Wat voor kleren trek je dan aan? Wat is het beste merk schoenen om te dragen? Hoe kun je je het beste opmaken? Hoe wil je eruit zien?

Wat zijn coole schoenen, wat coole shirts?

II Liefde en trouw maken je mooi

Het zijn best belangrijke dingen. En toch is het niet het belangrijkste. Wat je echt mooi maakt zit van binnen, zeggen ze wel eens. En dat is ook zo.

Iemand kan wel heel knap zijn of de goede schoenen en kleren hebben. Dat ziet er op een foto misschien mooi uit, maar het kan wel iemand zijn die helemaal niet aardig is. Niet iemand waar je graag bij bent.

Of je echt een mooi iemand bent, dat komt van binnenuit. En dat heeft alles te maken met wat we net in de Bijbel gelezen hebben. En ook met wat jullie de afgelopen jaren op schatzoekers gedaan hebben. We lazen in de Bijbel:

‘Wees altijd goed en trouw. Denk steeds aan mijn lessen, denk er altijd aan.’

In de Bijbel waar in de kerk meestal uit lezen staat: ‘Laten liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart.’ Dat klinkt iets ingewikkelder. Maar als je goed luistert, zie je een soort plaatje. ‘Laten liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart.

Je moet liefde en trouw om je hals doen. Als een ketting. Jezelf daar mooi mee maken. Hoe kun je jezelf nu mooi maken met liefde en trouw?

Ik denk dit: Het belangrijkste in het leven is dat je weet dat er iemand is die van je houdt. Kijk maar mensen die denken dat er niemand is die van ze houdt, kinderen die bijvoorbeeld veel gepest worden zien er vaak ongelukkig uit. En andersom is ook waar: als je weet dat je bijzonder bent voor iemand, dan ga je er vaak ook mooier uitzien. Je kunt het bijvoorbeeld ook zien als iemand verkering heeft – dan kijkt ie zo blij!

Maak jezelf mooi met liefde en trouw. Dat betekent: vergeet niet dat God van je houdt en je niet in de steek laat. Heel wat jaren geleden heb ik ook een keer in de kerk over deze tekst gepreekt. Toen kregen jullie als je toen in de kerk was bij het kindmoment een touwtje met een kruisje eraan. Weet je dat nog? Kijk ik heb er een meegenomen. Wie heeft er toen ook een gehad?

Ik heb toen tegen je gezegd: doe het maar om je nek. En denk eraan dat God heel veel van je houdt. Dat Hij goed is en trouw. God laat je nooit in de steek. Dat zie je aan dit kruis. Bij dat kruis denk je aan Jezus: Jezus was goed en trouw. Hij hield zoveel van mij, dat Hij zelf voor mij wilde sterven! En hij is trouw: dat betekent – Hij laat mij nooit in de steek!

Als je dat telkens weer bedenkt, dan word je ook een mooi persoon. Als je weet dat God van je houdt. Zeg het maar vaak tegen jezelf: God houdt van mij. Het is goed dat ik er ben. Dat ik besta. Daar word je mooi van.

III Wat maakt je slim?

Nu nog die andere vraag. Wat moet je echt leren? Volgend jaar ga je naar een nieuwe school denk ik. En dan begin je misschien ook al wat over later na te denken – wat voor werk ga je later doen? Hoe ga je je geld verdienen? Wat wil je bereiken, wat wil je worden? Misschien ook wel spannend – kan ik wel alles onthouden wat ik op die nieuwe school leer – Frans of Duits, wiskunde. Dat klinkt best ingewikkeld.

En niet alleen school is natuurlijk belangrijk als je dingen wilt leren. Ook je muziekschool – kijk maar naar Loïs die harp speelt, Tom speelt accordeon, daar laat hij straks iets van horen, Julia speel viool, dat is ook hard werken – en sport – voetbal. Daar moet je hard voor trainen. En gamen: als je daar goed in wilt zijn, moet je ook veel oefenen.

Maar wat hebbe, leren op school, leren op de muziekschool, trainen op je sport en gamen nu met de kerk te maken?

IV Liefde en trouw helpen je goede plannen te maken

Het belangrijkste dat je kan leren voor je leven kun je hier leren. Het belangrijkste in je leven. Daar had ik het net al over: dat je weet dat God heel veel van je houdt en je nooit alleen laat. En dat je leert om zelf ook van anderen te houden en ze niet in de steek laat.

Maar dat kun je weten. Maar hoe zorg je nu dat je het niet vergeet? In de Bijbel staat: schrijf het in je hart. Je kunt niet echt met een pennetje in je hart schrijven. Maar snap je wat er bedoeld wordt?

Je hart, dat is waar je gevoel zit. Wat belangrijk is, dat is als het ware in je hart. In de taal van de Bijbel is je hart ook waar je plannen maakt. Bewaar liefde en trouw in je hart. Dat betekent: denk altijd aan liefde en trouw. Bij alles wat je doet. Bij alles wat je denkt. Bij alles wat je voelt.

Deze week las ik deze Bijbeltekst met iemand. Hij is al een stuk ouder is dan jullie. Ik denk bijna net zo oud als jullie opa’s en oma’s. Hij heeft veel moeilijke dingen meegemaakt in zijn leven. Veel ziekte. En daardoor kon hij ook niet werken. Hij woont alleen in een huis en weet niet of hij daar kan blijven wonen. Ik heb gevraagd of ik iets mocht vertellen van ons gesprek en dat vond hij goed. Toen we over deze Bijbeltekst praatten zei hij: ja het is wel waar. ‘Heel vaak heb ik het moeilijk gehad en dan dacht ik – het kan niet erger worden en dan werd het toch nog erger. En toch als ik dan bijvoorbeeld twee maanden later terugkeek, dacht ik, maar ik was niet alleen. Ik ben niet alleen gelaten. Iemand heeft me deze kant op gestuurd. Dat geloof heb ik nog steeds.’ Ook nu heeft hij het moeilijk, maar toen ik wegging zei: ‘ik moet over twee maanden gewoon eens terugkijken. Dan zie ik wel dat ik niet alleen ben geweest.’ Ik vroeg ook: ‘maar hoe heb je dat nu geleerd om terug te kijken?’ En hij zei: ‘ik moest altijd mee naar de kerk en vaak werd er op zondag na de kerkdienst ook nog over doorgepraat. Dat vond ik lang niet altijd leuk, maar ik denk, ja, dat ik het daardoor ook niet meer vergeet.’

Schrijf het in je hart. Onthoud de lessen die je hebt geleerd. Jullie krijgen straks een Bijbel. Lezen in die Bijbel is een manier om het in je hart te schrijven, om het niet te vergeten: God is lief en trouw. God houdt van je en laat je niet in de steek. Daarover gaan eigenlijk alle verhalen in de Bijbel.

God is lief en trouw en daardoor kun jij een mooi kind, een mooi mens worden. Net een beetje als God ook lief en trouw. Dat kan nu ook al: in de Bijbel staan heel wat verhalen van jongens en meiden van jullie leeftijd – of misschien ietsje ouder. Zij waren mooie bijzondere mensen omdat ze de liefde van God om hun hals hadden gedaan en het in hun hart geschreven hadden: God houdt van mij, hij laat me niet alleen.

Denk bijvoorbeeld aan Daniël. Hij was ongeveer twaalf, dertien jaar toen hij in gevangenschap naar een vreemd land gebracht werd – Babel, Irak. De mensen geloofden daar niet in de God van Israël, maar Daniël wel. Hij vertrouwde, net als zijn vrienden, van het begin af aan op die God. En juist daardoor werd hij zo’n bijzonder mens en staan er van die bijzondere verhalen van hem en zijn vrienden in de Bijbel.

Of denk aan Maria. Ze was maar een paar jaar ouder dan jullie. En toen kwam er een engel die zei dat ze de moeder van God zou worden, zonder dat ze getrouwd was. Ze wist niet hoe dat allemaal zou gaan, maar ze had zich versierd met liefde en trouw en zei: Laat maar gebeuren wat God wil – dan komt het mij wel goed. En daardoor kon Jezus geboren worden!

Als je steeds meer leert hoeveel God van je houdt, kun je ook steeds meer leren om van andere mensen te houden en mooie, belangrijke dingen te doen. Vergeet niet wat je hebt geleerd: maak je mooi met liefde en trouw, schrijf het in je hart.

Amen