Kom je naar het feest?

Preek over Lk 14:15-24 voor de internationale dienst

Geef iedereen die de kerk inkomt een mooie uitnodiging met deze tekst erop:

‘Uitnodiging.

Je bent welkom op mijn feest. Op dat feest wordt alles goed:

blinden kunnen weer zien
verlamden kunnen weer lopen,
mensen met huidvraat worden gereinigd
doven kunnen weer horen
doden worden opgewekt

aan armen wordt het goede nieuws bekendgemaakt (Matteüs 11:5).

Op dat feest zul je samen met alle anderen zien

de lengte en de breedte, de hoogte en de diepte

ja de liefde van Christus kennen die alle kennis te boven gaat,

je zult volstromen met Gods volkomenheid (Efeze 3:18,19).

Ik kijk ernaar uit om dat feest met jou te vieren. Vergeet mijn uitnodiging niet. Maar sta klaar, als mijn dienaar komt om je op te halen!

De Koning’

Inleiding

Broers en zussen.

Ga je ook? Jij hebt toch ook een uitnodiging gekregen voor het feest? Kom je ook? Of ben je te druk? Zijn er andere dingen belangrijker?

Bij de ingang hebben jullie allemaal een kaart gekregen met een uitnodiging voor het feest van God.

God nodigt je uit voor zijn feest

Wat is dat feest van God? Het is een feest waar alles anders zal zijn. Het is het feest van Gods nieuwe wereld. Het feest van het Koninkrijk van God. Het is mooier, beter dan je je kunt voorstellen. De blijdschap zal oneindig groot zijn op dat feest. Nooit is er een feest geweest groter dan dat feest.

Niemand weet precies hoe het zal zijn. Maar je kunt er af en toe wel een glimp van zien. Af en toe is er iets te zien van hoe het zal zijn.

Bij Jezus zie je dat bijvoorbeeld. De woorden die op de kaart staan, gaan over Hem.:

blinden kunnen weer zien
verlamden kunnen weer lopen,
mensen met huidvraat worden gereinigd
doven kunnen weer horen
doden worden opgewekt

aan armen wordt het goede nieuws bekendgemaakt (Matteüs 11:5).

Dat zijn woorden uit de Bijbel. Dat is wat er gebeurde toen Jezus op aarde rondliep. Daar krijgen de mensen alvast een voorproefje van Gods feest.

Dat feest van God dat heet ook wel het koninkrijk van God, Gods nieuwe wereld. In Gods nieuwe wereld worden levens die kapot zijn heel gemaakt. In Gods nieuwe wereld wil God jou weer heel maken.

Daar kon je iets van zien in Jezus’ tijd, maar daarna nog steeds. Christenen hebben het altijd belangrijk gevonden om ziekenhuizen te bouwen en om te zorgen voor iedereen die ziek is, arm is of op de vlucht. We willen voor elkaar bidden en elkaar helpen. We wachten op een wereld waar alles goed zal zijn en daar willen we nu al iets van zien.

Welkom op dat feest!

Prachtig toch deze uitnodiging? Daar wil je toch bij zijn? Dat wil je toch niet missen?

Je zou het kunnen vergeten

Toch kan dat wel gebeuren. Dat vertelt Jezus in een verhaal:

Iemand was van plan een feest te vieren. Maar alle genodigden verontschuldigen zich. Ze hadden al een uitnodiging gekregen. En nu stuurt degene die het feest organiseert zijn knecht. Hij moet alle genodigden zeggen dat het feest nu klaar is. Ze kunnen nu komen. In de tijd van Jezus hadden mensen waarschijnlijk niet zo’n precieze planning als wij dat je al weken van te voren op de uitnodiging kon schrijven hoe laat het feest precies zou beginnen.

Maar ook al leef je in andere tijd en cultuur. Misschien herken je je wel in de genodigden: Je zou naar iemands verjaardag. Maar je hebt eigenlijk geen zin. Je hebt eindelijk even rust. Zullen we even afbellen, hij zal het wel begrijpen…

            Je hebt net een nieuwe auto gekocht. En je denkt: eigenlijk heb ik veel meer zin om een ritje te gaan maken dan naar dat feest te gaan. O jij ook? Zullen we dan maar zeggen dat we niet komen. Dat begrijpt hij vast wel.

            Zo gaat dat soms. Soms zeg je een feestje toch maar af. De ander zal het wel begrijpen. En misschien begrijpt die ander het ook wel, al vindt hij het misschien niet leuk.

Zo is het in het verhaal van Jezus ook. Er zijn allerlei mensen uitgenodigd voor heen feest. Ze hebben de uitnodiging gekregen. En als het dan zover is, stuurt degene die het feest organiseert zijn knecht langs alle genodigden. Kom – het feest gaat beginnen.

Maar ze komen niet: de een heeft net een nieuwe akker gekocht, die hij moet gaan bekijken. Een andere heeft een span ossen die zijn ploeg moeten trekken, die wil die net gaan uitproberen. En een derde is net getrouwd. Sorry, geen tijd voor het feest.

Daarin zit een waarschuwing: je hebt een uitnodiging voor het feest gehad. Vergeet het nu niet, laten er geen andere dingen voor in de plaats komen. Zoek je geluk niet in wat je hebt. Zoek je geluk niet alleen maar in de liefde voor een man of een vrouw. Zoek je geluk niet in je werk of waar dan ook. Maar zorg dat je erbij bent.

Maar blijf aan de uitnodiging denken. Vergeet de uitnodiging niet

Want het feest gaat door

Want hoe dan ook: het feest gaat door. Het wordt niet uitgesteld. De koning gaat zijn feest vieren.

Jezus zegt: er zijn allerlei mensen die dat wel doen. Ze vinden andere dingen belangrijker dan het feest van God.

Stel je voor dat jij een feest organiseerde en alle mensen die je hebt uitgenodigd zeggen het af. Hoe zou je je voelen? Ik zou zeker heel boos worden. Niemand wil komen. Ze laten me allemaal zitten. Ik zou boos worden en even niemand meer willen zien.

            Maar kijk nu naar het verhaal dat Jezus vertelt. Inderdaad. De koning wordt boos. Maar dan stuurt hij niet zijn knecht boos weg. Hij gaat niet wat zitten chagrijnen, maar Hij zegt: Het feest moet doorgaan. De feestzaal moet volkomen. Haal de mensen maar van de straten. Uit de achterbuurten. Het feest gaat door.

En dat is ook goed nieuws. Echt iedereen, jij ook en jij, iedereen is welkom. Iedereen is welkom op Gods feest. Of je nu heel rijk bent of juist heel arm. Of je Nederlander bent of Iraniër. Of je altijd al een christen was, of als je moslim bent. Iedereen is welkom. Ook als je nergens anders welkom bent. Als je als een bedelaar leeft. Als niemand je ziet staan. Welkom. Kom op het feest.

Gods feest gaat door. Ook als er mensen het vergeten. Als je het vergeet gaat God niet eindeloos zitten wachten of je toch misschien nog komt. Je bent uitgenodigd, maar kom dan ook. God wil graag dat jij komt, maar kom je niet, dan blijven er toch geen lege plaatsen.

Het feest gaat door. Het wordt niet uitgesteld.

Leef met verwachting

Vergeet de uitnodiging niet, maar sta klaar. Wees voorbereid. Verwacht actief Gods nieuwe wereld. Denk eraan: Gods koninkrijk komt eraan.

Je klaar maken voor het feest, betekent dat je alvast in een feeststemming komt. Je gaat nu al zo leven, als past bij het feest straks. Op het feest straks, gaat het niet om jou, maar om de koning die het feest geeft. Het gaat om zijn goedheid, om zijn liefde voor alle mensen.

Nu alvast klaarstaan is nu al gaan leren: niet jezelf de belangrijkste vinden.

Jezus geeft daarbij heel praktische voorbeelden:

‘Als je uitgenodigd wordt voor een feestelijke maaltijd, ga dan niet op de beste plaats zitten. Want er kan een gast komen die belangrijker is dan jij. 9Als jij dan op de belangrijkste plaats zit, komt de man die het feest geeft naar jou toe. En hij zal zeggen: ‘Je moet opstaan voor mijn andere gast!’ Dan moet jij op de slechtste plaats gaan zitten, en lacht iedereen je uit. Als je uitgenodigd wordt, kun je beter op de slechtste plaats gaan zitten. Want dan komt de man die het feest geeft naar jou toe met de woorden: ‘Beste vriend, kom hier op een betere plaats zitten!’ Dan zullen alle andere gasten zien hoe jij gewaardeerd wordt.’ (Lucas 14:8-10)

Jezus zegt dus: geef jezelf niet de belangrijkste plek, jij hoeft er niet voor te zorgen dat de mensen jou belangrijk vinden, daar zal God wel voor zorgen.

Jezus geeft daar nog een ander voorbeeld bij:

‘Stel dat je mensen uitnodigt om ’s middags of ’s avonds bij jou te komen eten. Vraag dan niet je vrienden, je familie of je rijke buren. Want dan krijg je ook een uitnodiging om bij hen te komen eten. En zo krijg je iets terug voor je moeite. Als je mensen thuis uitnodigt, vraag dan arme mensen, zwervers en bedelaars. Het echte geluk is dan voor jou. Want die mensen kunnen niets voor jou terugdoen. Daarom zal God je belonen, op de dag dat goede mensen opstaan uit de dood.’ (Lucas 14:12-14)

Uitleiding

Je bent uitgenodigd. Maak je klaar voor het feest. Want het feest komt. Lees je uitnodiging nog maar eens goed. De koning kijkt er naar uit dat je komt.

Hang het in de kamer aan de muur. Of boven je bed. God nodigt je uit voor zijn grote voor het feest. Je bent van harte welkom. Vergeet het niet, maar zorg dat je klaar staat.

Amen